Doma.cz: Ztráta sluchu během sedmi minut? Na fesťáku žádný problém!

Pořádně to rozjet na rockovém koncertě nebo na fesťáku, zaskákat si a nahlas zazpívat. Večer plný radosti může skončit poškozením sluchu!

Citováno z článku autorky MUDr. Heleny Janíčkové, odbornice webu www.ulekare.cz.

http://doma.nova.cz/clanek/zdravi/ztrata-sluchu-behem-sedmi-minut-na-festaku-zadny-problem.html

Často si lidé poprvé všimnou toho, že s jejich sluchem není něco v pořádku, když v průběhu delší konverzace nejsou schopni rozlišit některá slova. Hovor sice slyší, slova a věty jako by se ale někdy splývaly v jednolitý šum. V případě dětí může nastat situace, že dítě ve třídě má problémy rozumět tomu, co říká učitel před tabulí.

Přitom k tomu, aby citlivost sluchu alespoň dočasně poklesla, není zapotřebí žádného zvlášť drastického zásahu. Odborníci uvádějí, že pouhé dvě hodiny poslechu hlasité hudby ze sluchátek nebo dokonce jen sedm minut strávených v blízkosti reproduktorů na rockovém koncertě stačí k tomu, aby se citlivost sluchu výrazně snížila na několik dní.

V tom lepším případě se po pár dnech vzniklé poškození zase upraví, pokud však budeme svůj sluch vystavovat takovým situacím pravidelně, dojde po určité době k jeho nevratnému a trvalému poškození.

Napsat komentář